RSI İndikatörü Nedir?

RSI İndikatörü Nedir ?

Açılımı Relative Strength Index olan RSI terimi Türkçede Göreceli Güç Endeksi olarak telafi edilmektedir. RSI, belirlediğiniz bir periyot üzerinde gün için en düşük alım ve en yüksek satım noktalarını belirledikten sonra;

100-(100/(1+Y/D)

Formülü ile hesaplanır. Formül içerisinde Y en yüksek günlerin toplamının, toplam gün sayısına bölümüyle elde edilir, D ise en düşük günlerin toplamının, toplam gün sayısına bölümüyle elde edilir. Daha sonra Y ifadesi, D ifadesine bölünür ve üzerine 1 eklenir. Elde edilen bu ifade ile önce 100 sayısına bölüm olarak yazılır ve elde edilen ifade 100 den çıkarılır, böylece sonuç 0-100 arasında sabitlenmiş olur.

RSI, bize bu trendin nasıl bir yol izleyeceği konusunda fikir sahibi olmamızı sağlar. RSI değeri 30-70 arasında seyrediyor ise, bu trend için orta ölçekli alım-satım işleminin gerçekleştiğini söyleyebiliriz, eğer RSI değeri 30’un altında ise, trend için aşırı satım bölgesi gerçekleşmiş diyebiliriz, eğer trend 70’in üzerinde ise aşırı alım bölgesine gelinmiş diyebiliriz.

RSI Değeri Trend İle Güncel Midir?

RSI değeri trend ile güncel olarak değişmektedir, zaman zaman RSI değerinin trendin önünde değer verdiği de görülmüştür. Bu gecikmeler ufak paylar olsa da RSI değeri sayesinde alım ve satım bölgenizi belirleyebilirsiniz.

RSI Değeri Kaç Periyot Olmalı ?

RSI değeri uzmanlar ve trend yöneticileri tarafından genel olarak 14 periyot olarak baz alınmıştır. Sizin de hesaplamalarınızda 14 gün olarak baz almanız hesaplamanızda kolaylık sağlayacaktır.

Bütün Piyasalarda RSI Değeri Hesaplanabilir Mi ?

Alım ve satım işlemi gerçekleşen bütün piyasalarda RSI değeri hesaplanabilmektedir, trend oldukça sabit seyrediyor ise, diğer bir deyimle işlem hacmi sığ olan bir hisse veya trendde, RSI değeri sabit değerler üretebilir. RSI değeri işlem hacmi büyük olan piyasalarda kullanımıyla, fikir sahibi olmanıza katkı sağlayacaktır.

Yorumlar