Bollinger Bandı

Bollinger bandı, John Bollinger tarafından 1980 yılında geliştirilmiş, teknik analiz yöntemlerinde sıklıkla kullanılan bir osilatördür. Özelikle Forex gibi volatilitenin çok yüksek olduğu piyasalarda başarı oranı yüksek olan Bolinger Bantlarının trendlerle ilgili de yatırımcılara önemli sinyaller vermektedir.

Bantları, alt, orta ve üst olmak üzere 3 ayrı eğriden oluşmaktadır. Orta çizgi 20 günlük basit hareketli ortalamayı temel alarak hareket etmektedir. Alt ve üst bantlar ise 20 günlük hareketli ortalamanın aşağı ve yukarı yönde 2 standart sapma değeri kadar kaydırılması ile hesaplanarak oluşturulmuştur. Üst ve alt bantlar kapanış fiyatlarının en yüksek ve en düşük noktalarının belirlenmesinde kullanılmaktadır. Bant dışına taşmalar fiyatların olağan haraketlinin dışında, fiyatlarda bir aşırılık olduğu şeklinde yorumlanmaktadır. Uygulamada en çok 20 günlük haraketli ortalama kullanılsa da yatırımcılar farklı piyasalarda, farklı zaman aralıklarında optimize ederek çeşitli ortalamalarla kullanabilmektedir.

bollinger bandı

Bolinger Bantlarının Kullanım Amacı

Bolinger Bantları, grafiklerde kullanıcılara aşağıda belirtilmiş olan hususlar hakkında fikir vermektedir;

  • Olası fiyat Tepe ve dip seviyelerinin belirlenmesinde,
  • Fiyatlardaki sıkışma alanlarının tespit edilmesinde,
  • Trendin yönünün belirlenmesinde,
  • Fiyat hareketlerinin volatilitesinin ölçülmesinde,

Hesaplama Formülü

Bollinger bantlarının hesaplanış şekli;

  • Orta Bollinger Bandı = 20 Günlük Hareketli Ortalama
  • Üst Bollinger Bandı = Orta Bollinger Bandı + 2 Standart Sapma
  • Alt Bollinger Bandı = Orta Bollinger Bandı – 2 Standart Sapma

Bollinger Bantı Nasıl Yorumlanır

Fiyatlar bollinger bantlarının üst seviyesine ulaştığında aşırı alış seviyelerini, alt bandına temas ettiğinde ise aşırı satış seviyelerine ulaşmış olarak yorumlanabilir. Bollinger bantlarının dışına çıkan fiyat hareketlerinde ise, olağan dışı hareketlerin meydana geldiği şeklinde yorumlanmaktadır.

Ancak unutulmaması gerekir ki hiçbir teknik analiz indikatörü tek başına anlamlı sonuçlar üretemez. Bollinger bantlarının da diğer indikatörler ile birlikte kullanılması yatırımcılara fayda sağlayacaktır.

Bantların Daralması

bollinger bandı

Bollinger Bantları piyasanın ne yöne gideceğine karar veremediği durumlarda alt ve üst bant birbirine yaklaşarak fiyatın o bölgede sıkıştığını ifade etmektedir. Bu durumda volatilitenin düştüğü gözlemlenmektedir. Bu şekilde kanalda sıkışan fiyatların bir süre sonra kanalı hacimli bir şekilde kırarak, kırdığı yöne doğru yeni bir trend oluşturması beklenmektedir.

Bantların Genişlemesi

bollinger bandi genislemesi

Bantların genişlemesi, piyasada oluşan fiyat dalgalanmalarının yüksek olduğu zamanlarda görülmektedir. Bu dönemlerde fiyat hacimlerinin yüksek olduğu gözlemlenmektedir. Bantta oluşan bu genişlemeler yeni bir trend başlangıcının olabileceği şeklinde yorumlanmaktadır.

Ana Pazar Nedir

Halka Arz Nedir?

Borsada Satış Yöntemi Nedir?

Piyasa Derinliği Nedir?

Yorumlar
12.16.2022 11:13:18

Bilgilendirici bir yazı olmuş

12.16.2022 11:13:14

Bilgilendirici bir yazı olmuş